Bestuurlijke samenvatting

Inleiding

Voor u ligt de Programmabegroting 2023 – 2026 met daarin een nadere uitwerking van de Perspectiefnota 2023-2026. Het coalitiedocument 'Veel te doen in Dalfsen' heeft als onderlegger gediend bij het vullen van de programma’s. Er staan veel ambities in de begroting, we gebruiken de komende vier jaren om die te realiseren. Daar waar er concrete acties in 2023 uit volgen, zijn deze ook zichtbaar gemaakt.

We zien dat de toekomst lastig is te voorspellen. Waar eerst de coronacrisis veel impact had, zijn daar de oorlog in Oekraïne, de stikstof-, toeslagen-, woningmarkt-, energie-,  klimaat-, en vluchtelingencrisis bij gekomen.  Niet allen nieuw, maar nu wel allen prangend en vragend om antwoorden en oplossingen. Deze crises staan ook niet los, maar raken elkaar. Hoe gaan we om met schaarste , wat gebeurt er met de koopkracht, hoe voorkomen we zoveel mogelijk armoede, hoe bieden we plekken om samen te wonen en te leven, hoe dragen we zorg voor onze omgeving en bieden ruimte voor ondernemerschap?
Juist nu houden we vast aan ons motto "We werken aan een wendbare, veerkrachtige samenleving en bieden een vangnet voor wie dat nodig heeft”.

We maken ons zorgen! Schaarste is aan alle kanten voelbaar, zoals een tekort aan energie, woonruimte en grondstoffen.. Als gemeente Dalfsen hebben we aandacht voor bovenstaande vraagstukken en zoeken hierin naar kansen die passen bij onze gemeenschap, al zijn we daarin ook afhankelijk van landelijk beleid. Opgaves, waaronder de opvang van vluchtelingen en het aantal verplicht huisvesten van statushouders worden bepaald op landelijk niveau. Het is aan ons als gemeente om daarop te anticiperen. In deze begroting wordt daarop ingezet. We werken aan het versnellen van woningbouw voor meer woningen voor starters en andere doelgroepen. Daarnaast is nadrukkelijk aandacht voor projecten en activiteiten op het gebied van preventie en armoedebestrijding om de veerkracht te versterken.

We kijken naar wat juist wél kan, samen met onze inwoners en ondernemers. We zijn een aantrekkelijke plattelandsgemeente met aandacht voor elkaar in een groene omgeving waar het goed werken en recreëren is. Met levendige kernen die elk passende voorzieningen hebben voor onderwijs, bewegen en ontspanning. De dynamiek in onze kernen willen we behouden, zeker ook met het oog op ontwikkelingen waar we aan werken op het gebied van wonen, klimaat, duurzaamheid en sociale zekerheid. Onze toekomstvisie 'Voor Elkaar' biedt hierbij een leidraad voor het stimuleren, koesteren en benutten van onze onderlinge verbondenheid.

Zo werken we in 2023 onder meer aan het versterken van inwonerbetrokkenheid. We hechten grote waarde aan het sterk in verbinding staan met inwoners en ook aan de contacten van inwoners onderling. Om dit samenspel soepel te laten verlopen, willen we met elkaar in gesprek komen, zijn en blijven. Variërend van nieuwe ideeën, initiatieven die spelen of vragen die leven. Vanuit ‘Goed Goan’ wordt dat ook ondersteund door het verder versterken en ontwikkelen van ons bestuur en wijze van besturen die ruimte biedt aan debat, en aan inbreng van inwoners, ondernemers en instellingen. Vanuit verschillende rollen en verantwoordelijkheden bepaalt het geheel de waarde van onze dienstverlening en ons handelen voor onze inwoners en ondernemers. Die dienstverlening zal zich ook naar de toekomst toe blijven ontwikkelen, onder meer door datagedreven te werken. Processen of producten worden hierbij door data (informatie uit verschillende systemen) verfijnd en maken een verdere verbetering van onze dienstverlening mogelijk.

Vanuit het Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 'Buiten Voor Elkaar' (IBOR) ontwikkelen we de komende jaren groen- en biodiversiteitsbeleid voor de hele gemeente. In die groene ruimte van de gemeente werken we verder aan vraagstukken op het gebied van klimaat, duurzaamheid en plekken om te wonen. De kwaliteit van de leefomgeving zit hem, naast hoe het oogt, ook in hoe we ons erdoor bewegen. We richten ons op de verkeersveiligheid, aantrekkelijke fietsroutes en een goede verbinding in het Vechtdal. Bij en in Regio Zwolle zijn we actief betrokken. Dat biedt kansen voor de gemeente, haar inwoners en ondernemers. Welke mogelijkheden zijn er voor het stimuleren van bedrijvigheid, ook gezien de kans op economische stagnatie in tijden van crises wat een onzekere factor is voor het ondernemerschap. We willen een lokale vitale economie behouden, die de inwoners van de gemeente Dalfsen voldoende werkgelegenheid biedt. Aan de basis van werk ligt onderwijs. In 2022 is gestart met het Integraal huisvestingsplan basisonderwijs en daaraan wordt ook in 2023 verder gewerkt om zo een goede speel-, leer- en werkomgeving te bieden aan kinderen en medewerkers.

Voorkomen is beter dan genezen, een uitdrukking die aansluit op hoe wij met het preventiebeleid, samen met onze partners, willen zorgdragen dat inwoners leven in een gezonde leefomgeving, zelfredzaam zijn en deel uitmaken van een vitale gemeenschap. Een gezonde leefomgeving waarin je kan sporten en recreëren draagt daar aan bij. Preventie is ook hulp bieden bij de start, zoals op weg naar werk, integreren als statushouder of uit de schulden komen.  Belangrijke thema’s voor 2023 zeker wanneer er toenemende onzekerheid is rondom wonen, werken en leven en alles wat eerder vanzelfsprekend was, dat niet meer is. Daarom houden we met name oog voor onze kwetsbare inwoners en ondernemers.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente Dalfsen zich steeds verder ontwikkeld als een financieel gezonde gemeente. Er liggen enkele zwaardere financiële jaren achter ons met veel zorgen. Een sluitende begroting is opnieuw gelukt, wel met de kanttekening dat we leven in onzekere tijden. Vanuit die basis werken wij, en blijven we investeren in de samenleving.

De Dalfser gemeenschap heeft al vele malen haar veerkracht en sociale betrokkenheid getoond. Een grote kracht waar wij van onder de indruk zijn. Op het versterken ervan en de onderlinge verbondenheid blijven wij ons richten. In Dalfsen doen we het Met Elkaar!

Samenstelling gemeenteraad
De gemeenteraad bestaat uit 21 raadsleden verdeeld over zes politieke partijen met de volgende zetelverdeling:

Gemeentebelangen
Inge Haarman, Jelle Hekman, Mariëtte Holterman, Gerard Jutten, Ingrid Kappert, Herman Kleine Koerkamp, Wim van Lenthe en Jolande Upper.
CDA
Bert Ruitenberg, Luc Diepman, Roel Kouwen, Wim Prinsse, Miriam Veldkamp en Anouk Zwakenberg.
Christen Unie
Rietje Lassche-Visscher, Dick van Gelder en Dick Homans
PvdA
Leander Broere en Ton de Vries.
VVD
Gerrit Jan Veldhuis.
D66
Bernard Smalbraak.

De gemeenteraad wordt bijgestaan door de griffier, drs. J. Leegwater.

Samenstelling van het gemeentebestuur
Het gemeentebestuur wordt gevormd door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Het college van B&W vormt het dagelijks bestuur en de gemeenteraad het algemeen bestuur. De gemeenteraad is het hoogste bestuurlijke orgaan en stelt de kaders voor het beleid vast, stelt de financiële middelen voor de uitvoer van de programma's vast en heeft een controlerende rol ten opzichte van het college van B&W. Het college is verantwoordelijk voor de uitvoering van de raadsbesluiten en heeft daarnaast een aantal eigenstandige taken.

Het college bestaat uit de burgemeester, mevrouw E. van Lente en vier wethouders, mevrouw A.J. Ramerman, de heer A. Schuurman, de heer J.W. Uitslag en de heer R.W.J. van Leeuwen. De gemeentesecretaris/algemeen directeur is bij de vergaderingen van B&W aanwezig als secretaris en adviseur.

Het college met van links naar rechts: burgemeester Erica van Lente, gemeentesecretaris/ algemeen directeur Henry van der Woude, wethouder Ruud van Leeuwen, wethouder Jan Uitslag, wethouder Betsy Ramerman en wethouder André Schuurman.

Het college vergadert iedere week op dinsdag. Ieder lid van het college van B&W is verantwoordelijk voor een aantal specifieke beleidsterreinen (portefeuilles) van de gemeente.

Portefeuilleverdeling college van B&W

Burgemeester drs. E. van Lente
Kabinet en representatie, Dienstverlening, Algemene bestuurlijke aangelegenheden, Openbare orde en veiligheid, Bestuurszaken en communicatie, Privaatrechtelijke en juridische zaken, Personeel en organisatie, Strategische beleidsvorming, Intergemeentelijke en regionale samenwerking, Bedrijfsvoering en Digitalisering.

Gebiedswethouder Dalfsen/ locoburgemeester A. Schuurman
portefeuillehouder Wonen
Duurzaamheid (inclusief milieu, afval en energietransitie), Integrale handhaving, Ruimtelijke ontwikkeling, Volkshuisvesting, Monumenten en Archeologie, Verstedelijkingsstrategie (Regio Zwolle), Bestuurlijke vernieuwing, Inwonerbetrokkenheid. Project Centrumplan Dalfsen.

Gebiedswethouder Nieuwleusen drs. J.W. Uitslag
portefeuillehouder Leven
Welzijn, Jeugd(hulp), Inclusie, WMO, Sport, Sportaccommodaties (beheer), Kulturhusen, Cultuur, Maatschappelijk werk, Volksgezondheid, Onderwijs en educatie, Stikstof, Evenementenbeleid, Project Ruimte voor de Vecht.

Gebiedswethouder Platteland, Hoonhorst en Oudleusen A.J. Ramerman
portefeuillehouder Werken
Economische ontwikkeling, Agrarische ontwikkeling en plattelandsvernieuwing, Recreatie en toerisme, Werkgelegenheid en participatie, Werkvoorzieningschappen, Verkeer en vervoer, Groen/ blauwe diensten.

Gebiedswethouder Lemelerveld drs. R.W.J. van Leeuwen            
portefeuillehouder Financiën
Financiën, Planning en control, Klimaatadaptatie, Beheer en onderhoud openbare ruimte (groen en grijs), Beheer en onderhoud gemeentelijke gebouwen. Grondexploitaties, Nieuwe bedrijventerreinen, Lelystad Airport, Water (inclusief Hoogwaterbeschermingsprogramma), Aandeelhoudersrol.

Deze pagina is gebouwd op 10/06/2022 16:29:17 met de export van 10/06/2022 15:33:19