Buiten Voor Elkaar
De identiteit van de gemeente Dalfsen wordt voor een belangrijk deel bepaald door aanwezigheid van bomen, beplanting en ander groen. Het zorgt er onder andere voor dat het prettig wonen, werken en leven is. De openbare ruimte is daarmee van ons allemaal. In Dalfsen is een groot areaal aan openbare ruimte met de daarbij behorende kapitaalgoederen. De komende jaren voeren we hiervoor ons Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 'Buiten Voor Elkaar' (IBOR) uit. In 2023 wordt de eerste versie van het Integrale Meerjaren Programma Openbare Ruimte aan u gepresenteerd. In dit programma worden zowel onderhoud en vervanging van kapitaalgoederen voor de komende 10 jaar gepland.
Biodiversiteit Voor Elkaar
We ontwikkelen de komende jaren groen- en biodiversiteitsbeleid uit vanuit drie sporen voor de hele gemeente:
- Samenhang in beheer, inrichting en gebruik openbare ruimte;
- Behouden en versterken van de groene identiteit van de kernen en het buitengebied ter bevordering van de biodiversiteit;
- Groen en biodiversiteit is meer dan de som der delen.
Met opgehaalde input van de participatiebijeenkomst afgelopen september wordt het beleid ontwikkeld en wordt tegelijkertijd ingezet op samenwerking met inwoners en organisaties. De komende vier jaar wordt het beleid stapsgewijs verder ontwikkeld en uitgebreid middels bouwstenen.
Verkeersveiligheid
De rijksoverheid heeft reeds het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) 2030 vastgesteld en hiermee een andere werkwijze op het gebied van verkeersveiligheid geïntroduceerd. Dit betekent voor ons als gemeente dat de aanpak van verkeersveiligheid anders wordt. Namelijk van reactief (op basis van ongevalscijfers) naar proactief (inschatten van risico’s). De analyse is nog niet helemaal afgerond, maar de eerste inschatting is dat de nieuwe werkwijze geen grote veranderingen op het gebied van budget of speerpunten uit het GVVP met zich meebrengt. Het implementeren van de nieuwe werkwijze (conform het SPV 2030) is een proces van lerend werken. We blijven daarom monitoren aan de hand van de huidige programma’s en gaan terug naar de raad indien er wel grote veranderingen of inzichten zijn die de kaderstellende rol van de raad raken.
Integrale Fietsvisie
In 2020 heeft u de integrale fietsvisie vastgesteld en is meerjarig budget beschikbaar gesteld voor het uitvoeringsprogramma. In het coalitieakkoord staat aangegeven dat veilige en aantrekkelijke fietsroutes tussen de kernen in de gemeente en met de omringende plaatsen belangrijk zijn en dat we de fietsroutes en paden verder willen verbeteren en versterken. Verschillende raadsfracties hebben in de algemene beschouwingen de wens aangegeven om de recreatieve fietsroute te verbeteren, waaronder de fietsroute Maneweg. Om deze ambities in te vullen wordt voorgesteld om het budget voor uitvoering van het uitvoeringsprogramma van de integrale Fietsvisie te verhogen, zie paragraaf financiële bijstelling.
Stimuleren Openbaar Vervoer
We willen stappen zetten in het duurzaam verplaatsen in onze gemeente. Voor de bereikbaarheid van onze kernen vinden we het belangrijk dat het openbaar vervoer een reëel alternatief is. Door verschillende vormen van vervoer beter op elkaar aan te sluiten, komen we sneller aan op onze bestemming. Goede overstapvoorzieningen (OV-hubs) zijn daarom noodzakelijk. We zetten onder meer in op mobiliteitshubs in iedere kern.